Wat is omega 3 en waar zit het in?

Omega 3 is belangrijk voor het menselijk lichaam. Wanneer jij zorgt dat je hier voldoende van binnenkrijgt, is de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Alhoewel de meeste mensen weleens gehoord hebben van omega 3, weet lang niet iedereen wat dit precies is. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen we je namelijk wat omega 3 is en waar het precies in zit.

Meervoudige onverzadigde vetzuren

In principe is omega 3 niets meer dan een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Omdat het wat veel is om alle vetzuren toe te lichten, hebben we gekozen om wat meer informatie te geven over de bekendste drie. Hieronder hebben wij ze voor je op een rijtje gezet.

– Alfa-linoleenzuur (ALA)

Alfa-linoleenzuur is het enige vetzuur uit deze groep dat tot de essentiële vetzure behoort. Dit zijn vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken met behulp van andere vetzuren. Toch heeft ons lichaam wel ALA nodig. Dit vetzuur zit vooral in plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie.

– Eicosapentaeenzuur (EPA)

In tegenstelling tot ALA is eicosapentaeenzuur geen essentieel vetzuur. Het menselijk lichaam is namelijk in staat om zelf ALA om te zetten in het visvetzuur EPA. Helaas verloopt de omzetting niet bij iedereen even soepel. EPA zit vooral in vis en schaal- en schelpdieren.

– docosahexaeenzuur (DHA)

Net als eicosapentaeenzuur is ook docosahexaeenzuur een visvetzuur. Je krijgt dit vetzuur binnen door regelmatig vis en schaal- en schelpdieren te eten. Ons lichaam is in staat om ALA om te zetten in DHA, maar ook hier geldt weer dat dit proces niet bij iedereen even soepel verloopt.

Welke producten bevatten omega 3?

Aangezien EPA en DHA visvetzuren zijn, verbaast het je waarschijnlijk niet dat deze vooral in vette vis zitten. Eet je regelmatig zalm, makreel, haring, forel of sardines? Dan is de kans groot dat jouw lichaam voldoende van deze visvetzuren binnenkrijgt. Daarnaast moet je zorgen dat je voldoende producten eet die ALA bevatten. Jouw lichaam kan dit vetzuur namelijk omzetten in EPA en DHA. ALA zit onder meer in noten, plantaardige oliën, groene bladgroenten, vlees en eieren. Ook wordt dit vetzuur soms toegevoegd aan margarines.

Voedingssupplementen die omega 3 bevatten

Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat je alleen omega 3 binnen kunt krijgen door op je voeding te letten. Alhoewel dit de beste manier is, is het zeker niet de enige. Er zijn namelijk ook voedingssupplementen te koop die omega 3 vetzuren bevatten. Eet je eigenlijk nooit vis? Dan is er mogelijk sprake van een tekort aan EPA en DHA. Dit tekort kun je aanvullen door omega 3 visolie te slikken. Voedingssupplementen met visolie zijn verkrijgbaar in druppel- en capsulevorm. Ga supplementen alleen niet zien als vervanger van voeding met omega 3, maar gebruik ze alleen als aanvulling hierop.

Gerelateerde berichten