Hoe verbeteren hoortoestellen het welzijn van fitnessliefhebbers met gehoorverlies?

Wanneer je graag zo gezond mogelijk wil leven, is het natuurlijk belangrijk om goed op je eten te letten en regelmatig te bewegen. Echter, om gezond en fit oud te worden is dat helaas niet voldoende. Veel mensen vergeten dat het ontzettend belangrijk is om zorg te dragen voor onze oren. Goedkope hoortoestellen kopen is handig wanneer je merkt dat je last hebt van een verminderd gehoor. Wil jij zo fit mogelijk het leven door? Laat je oren dan testen!

Wanneer moet je je oren laten testen?

Wanneer je langdurig blootgesteld bent aan hard geluid, bijvoorbeeld op een festival of concert, of door werkzaamheden in bijvoorbeeld de bouw, kunnen je oren beschadigen, waardoor je minder hoort. Ook treedt bij ouderdom automatisch gehoorschade op, daar is niet zoveel aan te doen. Als je het idee hebt dat je minder hoort dan voorheen is het verstandig om een afspraak te maken bij een audicien. Deze kan je oren testen en je eventueel een gehoorapparaat aanbevelen dat past bij jouw klachten. Meer over gehoortest vind je hier.

Waarom goed gehoor belangrijk is bij het sporten!

Als jij een echte sportfanaat bent, is het belangrijk dat je oren naar behoren werken. Zeker als je veel actief bent in de buitenlucht, wil je dat je al je omgevingsgeluiden goed in je op kunt nemen. Je wilt immers een aanrijdende auto of tegenlingers op tijd kunnen horen. Als je nog geen gehoorschade hebt opgelopen, is het ook voor je oren een goed idee om veel te sporten. Voldoende sporten is niet alleen goed voor spieropbouw, conditie en het voorkomen van overgewicht, het kan ook je gehoor verbeteren. Er stroomt namelijk meer bloed door je oren tijdens het sporten. Heb je wel al gehoorschade opgelopen? Er zijn tegenwoordig gelukkig een hoop hoortoestellen die je gewoon lekker tijdens het sporten kunt dragen. Ideaal!

Slecht gehoor is slecht voor je hersenen!

Je wilt niet alleen fysiek zo lang mogelijk gezond blijven, ook mentaal wil je zo lang mogelijk bij kunnen blijven. Een goed gehoor is daarbij cruciaal. Om dementie te voorkomen is het ontzettend belangrijk dat je hersenen lekker actief blijven. Sporten is bijvoorbeeld een manier om de hersenen actief te houden. Bij mensen met een slecht gehoor vindt er minder hersenactiviteit plaats, waardoor de kans op dementie ook groter is. Als je gehoorschade hebt is het dus belangrijk om een gehoorapparaat te dragen, zodat je hersenen voldoende prikkels krijgen.

Je gehoor beschermen

Om gehoorschade op jonge leeftijd te voorkomen is het belangrijk om je oren goed te beschermen. Je hebt waarschijnlijk graag muziek in tijdens het sporten. Zet deze muziek niet te hard. Tegenwoordig geven veel telefoons ook een waarschuwing als de muziek te hard staat. Daarnaast is het belangrijk om je oren te beschermen tegen geluidsniveaus boven de 80 dB. Geluidsniveaus boven de 80 dB worden vaak behaald bij bijvoorbeeld festivals of concerten, maar ook als je in de bouw werkt of een andere lawaaierige werkplek hebt is het slim om oordoppen te dragen.

Gerelateerde berichten